De profilering voor de verkiezingen is nu echt begonnen, en vooral Open VLD heeft blijkbaar last van die microbe. De meest recente symptomen? Met belachelijke argumenten de overbruggingspremie volledig afbreken (zie hier). Concreet steunt het betoog van Open VLD op twee punten: 1) het kost teveel en 2) het is pervers omdat mensen die minder werken zo meer kunnen overhouden op het einde van de rit.
Het eerste argument is echt wel te gek voor woorden. Het gaat hier over 10 miljoen euro, een peulenschil als je weet dat de totale Vlaamse Begroting voor 2009 zo'n 23,8 miljard bedraagt. We spreken hier dus over 0,04% van het totaal, terwijl Dirk Van Mechelen doet alsof er een gat wordt geslagen in de financiën. Als hij dan toch zo begaan is met het onder controle houden van de uitgaven, waarom heeft hij dan mee de jobkorting doorgevoerd? Die jobkorting is in de huidige situatie een schande, een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Koopkracht voor de werkenden is nu echt geen prioriteit, tenzij je natuurlijk een populistische vakbondsman bent die het moet hebben van goedkope, holle slogans.
Waar de jobkorting terecht komt is niet moeilijk te raden: op de spaarrekening van de werkenden. En dat terwijl zoveel mogelijk geld in omloop moet zijn om de economie draaiende te houden. Maar welke politicus durft minder dan 100 dagen voor de verkiezingen openlijk zeggen dat meer geld geven aan de werkenden eigenlijk slecht beleid is in de huidige situatie?
Het tweede argument (het 'perverse effect') snap ik zelf niet zo goed. Ik kan er volledig mee akkoord gaan dat het niet de bedoeling is dat iemand meer overhoudt als hij/zij minder gaat werken. Maar dan gaat de discussie toch gewoon over hoe hoog de premie moet zijn? Vraag dan toch gewoon de premie te verlagen, zodat dit effect wordt weggewerkt... Fundamenteel is dit dus geen kritiek op de premie, enkel op de invuling ervan.
Het is duidelijk dat Open VLD een tactisch verkiezingsspelletje speelt, want inhoudelijk slaagt hun protest tegen de overbruggingspremie op niets.
woensdag 18 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten