dinsdag 23 september 2008

Gemiste kans?

Als het verslag van de 3 bemiddelaars wordt gevolgd sturen Vlamingen en Franstaligen elk 6 onderhandelaars naar de nieuwe ronde in de staatshervorming. Ten laatste midden oktober moet de Vlaamse regering een onderhandelaar hebben om Geert Bourgeois te vervangen. Dit doet er echter niet zoveel toe, het onderhandelingsteam van de Franstaligen is een pak interessanter.
Als Kris Peeters iets of wat verstand heeft van onderhandelen heeft hij maandagvoormiddag aan de Franstaligen gevraagd om FDF buiten de gesprekken te houden. Als zo’n akkoord bestaat is dat uiteraard niet publiek gemaakt op vraag van de MR. Voorlopig kunnen we enkel met spanning afwachtten. Maar als uiteindelijk toch blijkt dat Kris Peeters echt niets meer heeft gevraagd dan hetgeen publiek is bekend gemaakt (lees: de 3 ‘garanties’), is dat een enorm zielige situatie.
De Franstaligen hadden enorm veel over voor de breuk van het kartel, waardoor Kris Peeters maandagvoormiddag in een heel sterke positie stond. Daarom vind ik het angstaanjagend dat Kris Peeters al na een uur terug buitenkwam met de 3 garanties die al langer bekend zijn. Hij had de Franstalige partijvoorzitters voor het blok moeten zetten: doorgaan zonder kartel én met een enorm sterke positie voor de Franstaligen in de federale regering OF nieuwe verkiezingen met een sterk kartel. Ongetwijfeld een keuze waarmee de Franstaligen tot toegevingen konden worden gedwongen. Dit lijkt niet het geval, en nu is het te laat. Je kan het kartel geen 2 keer splitsen...
Ik hoop echt dat er achter de schermen al een deelakkoord is tussen Vlamingen en Franstaligen, met toegevingen van de Franstaligen in ruil voor de breuk tussen CD&V en N-VA. Is dat niet het geval, dan mogen we voor midden 2009 geen stappen verwachtten in de staatshervorming.
Kris Peeters had maandagvoormiddag de laatste grote Vlaamse troefkaart in handen, en het ziet ernaar uit dat hij dat niet eens ten volle besefte.

Geen opmerkingen: