vrijdag 3 april 2009

De mosterd van Eppink

Bij LDD spelen ze Derk Jan Eppink uit voor de Europese verkiezingen van 7 juni. Niet dat hij lijsttrekker is, dat is in die partij immers het privilige van Jean-Marie Dedecker ('mein Führer' voor de vrienden). Over het programma (dat hierop neerkomt: zaag zoveel mogelijk over de kleine kantjes van de EU, zodat je vooral niet moet discussiëren over de grote thema's) meer in een volgende post, beloofd. Nu eerst even iets over de berichtgeving in de pers.

Het statement van Eppink zoals het in De Standaard werd neergeschreven: 'niets is krachtiger dan een idee waarvan de tijd is aangebroken'. Zoals dat hoort bij iedereen die zo stom is politiek interessant te vinden, deed dit ook bij mij een belletje rinkelen. En jawel, tien minuutjes en even in de boekenkast zoeken later had ik het boek van John Kingdon gevonden. Deze klassieke studie uit 1984 (nee, Orwell heeft er niets mee te maken) gaat over hoe een idee op de politieke agenda komt.

Waarom is dit nu zo relevant? Wel, lees even met mij mee hoe het eerste hoofdstuk begint:

The phrase "an idea whose time has come" captures a fundamental reality about an irresistible movement that sweeps over our politics and our society, pushing aside everything that might stand in its path.


Vrij vertaald: "niets is krachtiger dan een idee waarvan de tijd is aangebroken" (met dank aan Eppink).

Wat kunnen we hieruit leren?
1) Derk Jan Eppink leest weldegelijk boeken over politiek...
2) ...maar is duidelijk nog niet verder geraakt dan de eerste bladzijde.

Geen opmerkingen: