vrijdag 17 oktober 2008

Citibank

De kwestie bij Citibank heeft niets met de staatshervorming te maken, maar toch wil ik daaromtrent mijn frustraties even kwijt op het wereldwijde net.
Voor wie niet weet waarover het gaat even een korte schets: Citibank heeft fondsen verkocht met aan zijn klanten met de mededeling dat het 100% veilig. Die veiligheid is/was er door de kapitaalgarantie. Het probleem is dat Lehman Brothers door een constructie voor die kapitaalgarantie borg stond. Die onderneming is ondertussen failliet, met een hele hoop zeer vervelende gevolgen.Tot zover de situatie.
Het is niet de constructie van de kapitaalgarantie die mij dwarsligt, maar wel de walgelijke beslissing van Citibank. Heel wat mensen vertrouwden hun bankier en hebben spaargeld geïnvesteerd in zo’n fonds, ze kregen immers te horen dat het volledig veilig was. Nu reageert Citibank doodleuk op het failliet van Lehman door een brief te schrijven aan alle klanten met de mededeling dat ze hun geld kwijt zijn. Tot zover de ‘kapitaalgarantie’. ‘zonder risico’ klinkt plots wel heel leeg.
De gevolgen van dit wansmakelijke beleid zijn tweeledig:

1) Dit is een groot item in het nieuws, waardoor de volledige bevolking zijn bank nog minder zal vertrouwen. De mensen krijgen nu het gevoel dat banken zelfs voor gegarandeerde fondsen hun verantwoordelijkheid niet meer willen opnemen. Een zoveelste slag in het gezicht van de kleine spaarder en een verdere afbrokkeling van het vertrouwen in het banksysteem dringt zich op.
2) De klanten van het fonds bij Citibank worden opgelicht, iets dat ethisch totaal niet te verantwoorden is.

Dat Lehman Brothers failliet is heeft niets direct met de klanten van Citibank te maken. Citibank moet dan ook zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn klanten volledig zelf terugbetalen, een ‘kapitaalgarantie’ noemen ze zoiets…

Geen opmerkingen: