donderdag 2 oktober 2008

droom Leterme is nachtmerrie Peeters

De huidige socio-economische situatie (bankcrisis, tekort begroting, daling koopkracht, …) vraagt kordate maatregelen van de overheid. Velen zeggen dan ook dat de huidige crisis het vel van Leterme redt. Op korte termijn kan ik die analyse bijtreden, maar op lange termijn ziet het plaatje er een pak genuanceerder uit.
Door de huidige crisis kan CD&V de regering niet laten vallen, omdat dit bij de bevolking zeer slecht zou overkomen. Een genadeloze afstraffing van CD&V is dan het logische gevolg voor de ‘onverantwoorde houding’ die hun zal worden toegeschreven tijdens de verkiezingscampagne. Je hoort het Bart Somers zo zeggen: “economie blablabla onverantwoord blabla CD&V = slecht blablabla onverantwoord bla onverantwoord”. Daarmee valt het allerlaatste Vlaamse dominoblokje: de regering doen vallen als er geen vooruitgang is in de staatshervorming. Die optie is nu uitgesloten omdat zelfs de CD&V-sekte collectieve electorale zelfmoord een overdreven prijs vindt voor de staatshervorming.
De bankcrisis heeft dus grote politieke consequenties: de gemeenschapsdialoog is een puur vrijblijvend gespreksorgaan geworden, bij gebrek aan een troefkaart langs Vlaamse kant. CD&V had ongeveer 2 weken geleden de kans om de regering te doen vallen en het kartel te behouden. Nu is het te laat, de regering laten vallen zal niet meer worden getolereerd door de bevolking. CD&V is duidelijk in snelheid gepakt door de economische actualiteit.
Het cynische aan deze crisis is dat het vel van Yves Leterme gered wordt, terwijl het de ondergang van Kris Peeters en zijn gemeenschapsdialoog betekent. Bovendien is het ook frappant dat de socio-economische situatie belet dat er druk kan worden gezet voor een staatshervorming, terwijl die staatshervorming er juist voor moet zorgen dat de socio-economische problemen beter kunnen worden aangepakt…

Geen opmerkingen: