Leterme en/of zijn regering stappen voorlopig niet op. De reden daarvoor lijkt mij in de eerste plaats dat er geen duidelijk alternatief is.
Laten we dus even kort de opties overlopen, zodat iedereen de complexe situatie kan volgen:
1) Leterme blijft
Een vertrouwensstemming in het parlement is dan niet verplicht in theorie, maar in de praktijk kan het bijna niet anders. Nu gewoon voortdoen zonder eerst een motie van vertrouwen te stemmen lijkt zeer onwaarschijnlijk. Jammer genoeg is de meest waarschijnlijke optie al een hele tijd niet meer de meest gevolgde optie.
2) Leterme wordt vervangen
Dit is de situatie die ongetwijfeld het meest is besproken op de ministerraad gisterenavond. Hét grote probleem? Hoe het daarna verder moet.
De mogelijke vervanging ligt zeer moeilijk. Om te beginnen lijkt een Franstalige premier wraakroepend. Een regering zonder meerderheid langs Vlaamse kant, maar wel met een Franstalige premier ? Dat is om problemen vragen.
Daarom denk ik dat de naam van Didier Reynders – die hier en daar wordt genoemd – niet realistisch is. Bovendien wordt ook hij genoemd in het ‘dossier Fortis’, toch niet onbelangrijk.
Maar als het een Vlaming moet worden (en dat zou niet meer dan normaal zijn, het federale evenwicht wordt nu al met de voeten getreden), wie is er dan kandidaat?
- Marianne Thyssen
- Herman Van Rompuy
- Jo Vandeurzen
(Ik zet hier bewust geen VLD’er bij omdat de CD&V-fractie daar volgens mij niet mee kan leven.)
Maar waarom zou één van deze personen zijn politieke carriere om zeep helpen, gewoon om deze 'regering' te redden?. Het is een verloren zaak, een zinkend schip. Het probleem is dat ze een kapitein moeten hebben die mee ten onder gaat.
3) De volledige regering valt
Dan komen er vervroegde verkiezingen (binnen de 40 dagen als ik mij niet vergis), en niemand uit de meerderheid zit daar echt op te wachten. De enige winnaar in dit verhaal is de anti-politiek.
Nu is het misschien al duidelijker waarom de regering Leterme voorlopig afwacht. Er is gewoon geen goed alternatief. Niemand weet hoe het nu verder moet, en de volledige politiek is daarvan het slachtoffer.
Leterme kan eigenlijk niet aanblijven, na de schending van de scheiding der machten. Maar Leterme kan evenmin opstappen, want er is geen echt alternatief.
PS: In een volgende post: hoe zit het nu eigenlijk met al die verschillende documenten?
vrijdag 19 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten