De PS laat geen kans onbenut om in de media duidelijk te maken dat de huidige regering ook na half juli zal verder gaan. Toch kan men uit het klimaatplan van Magnette andere nuances afleiden.
Vandaag heeft Paul Magnette (federaal minister van Klimaat en Milieu) zijn ‘lente van het leefmilieu’ voorgesteld, een maatschappelijk overlegcomité dat een milieuplan op lange termijn moet uitwerken. Tegen half juli.
Om de overzichtelijkheid te bewaren zal ik hier eerst even de positie van de PS verduidelijken. De laatste jaren heeft die partij redelijk wat kiezers met een ‘groen’ profiel, toch stemmen die op de PS. De meeste van die groene kiezers doen dat waarschijnlijk uit pragmatische overwegingen. Di Rupo’s heeft de laatste jaren immers heel wat groene accenten gelegd en de kans dat ze die in de regering ook effectief in de praktijk kunnen brengen is uiteraard een stuk groter dan bij ecolo. Nu zit de PS echter in een situatie waarbij zowat alle Waalse partijen die van belang zijn in de regering zitten, op het groene ecolo na. Gevolg: de PS moet de ‘groene flank’ voldoende afdekken als ze die stemmen bij de volgende verkiezing niet willen verliezen. Bij de verdeling van de ministerpostjes is men daar alvast in geslaagd, of waarom dacht u anders dat de PS de minister voor klimaat levert?
Nu gaat men dus verder op de ingeslagen weg en stelt minister Magnette zijn ‘maatschappelijk forum’ aan de pers voor. En de reden waarom er tegen midden juli een concreet resultaat moet zijn spreekt voor zich. Als er dan toch vervroegde verkiezingen komen kan de PS tegen de groene kiezers zeggen: ‘wij hebben toch voor een klimaatplan op lange termijn gezorgd’. En tegen de andere Waalse kiezers kunnen ze dan zeggen: ‘in tegenstelling tot de MR hebben wij ons niet enkel ingelaten met het communautaire gekibbel en hebben wij ook effectief vooruitgang geboekt in belangrijke dossiers als klimaat’.
Het is dus duidelijk dat de PS in de media niet (fundamenteel) twijfelt aan de stabiliteit van deze regering, maar dat ze achter de schermen toch al rekening houden met eventuele vervroegde verkiezingen.
Uiteraard is de hierboven beschreven situatie slechts een hypothese en hier en daar een beetje overdreven voorgesteld, maar dat gaat niet ten koste van de conclusie dat de PS - net als de andere regeringspartijen trouwens - stilletjes toch al rekening houdt met een korte levensduur van Leterme 1. Dat is het volste recht van die partij, maar het is evengoed tekenend voor de (huidige) politiek: men kan blijkbaar alleen vooruit denken als het over verkiezingen gaat.
Op dit moment moet de staatshervorming prioriteit zijn, dat is essentieel voor de welvaart in dit land. Ik kan begrijpen dat de partijen bezig zijn met eventuele vervroegde verkiezingen, maar dit mag absoluut geen prioriteit zijn, anders stevenen we af op een status-quo en een (langzame) aftakeling van onze welvaart.
woensdag 16 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten