woensdag 16 januari 2008

octopusjeuh

België is weer een overlegcommissie rijker, na costa 1 en 2 (‘conferentie voor staatshervorming’) onder Verhofstadt kunnen we nu - onder leiding van Leterme - spreken over, hou u vast, het octopusoverleg. Zoals de naam al doet vermoeden is dit uiteraard een werkgroep waar 20 politici aan meewerken (Dehaene en Verhofstadt incluis). Zoals meestal blijkt ook hier wikipedia een betrouwbare bron:
“Het vlees van de octopus is veel te taai om te eten. Het vlees wordt eetbaar door het dier tientallen keren op een harde ondergrond te smijten. Een moderne methode is de octopus te laten invriezen, met hetzelfde resultaat.”
Ik hou mijn hart vast als ze van plan zijn Geert Lambert en Bart De Wever (meermaals) op een harde ondergrond te smijten, alleen als ze eerst Maingain smijten willen we wel even een uitzondering maken.
Soit, genoeg gezeverd en tijd voor echte actie. Het octopusoverleg moet nog beginnen en we zijn het al aan het afbreken, foei. Uiteraard zijn er veel redenen om kritisch te zijn voor deze costa III, maar voorlopig verdienen de onderhandelaars het voordeel van de twijfel. De uitspraken van Etienne Schouppe zetten alvast een goede toon: ‘ofwel blijkt snel dat we vooruitgang boeken, ofwel gaat voor ons de deur op slot’. Laat ons hopen dat de Vlaamse en Waalse politici voldoende beseffen dat we er met halve akkoorden deze keer niet gaan komen. België kampt met structurele problemen, de vergrijzing en andere problemen zullen onoplosbaar blijken als er niet snel een grondige hervorming komt. De partijen staan voor een enorme uitdaging, maar mogen nu niet terugdeinzen. Democratisch als we zijn zullen we de resultaten van dit ‘octopusoverleg’ dan ook regelmatig toetsen aan de communautaire verkiezingsstandpunten van de Vlaamse partijen. In een volgende post zullen de belangrijkste puntjes hiervan even op een rij worden gezet.
Volgende halte: confederale staat. Eindhalte: Vlaamse onafhankelijkheid

Geen opmerkingen: