woensdag 9 april 2008

Hypocrisie

Bij het lezen van het meest recente nummer van ‘Samenleving en Politiek’ heb ik nog maar is mogen vaststellen dat de politicologen in dit land zich voor de Belgische kar (laten) spannen en geen problemen hebben met een ruime portie hypocrisie.
Het volledige themanummer is gewijd aan de staatshervorming, wat op zich uiteraard geen enkele probleem is, integendeel. Er staat zowaar zelfs een interessant artikel in van Fons Leroy, die een zeer genuanceerde visie brengt over de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid. In het artikel gaat Fons Leroy redelijk ver, waardoor het uiteraard niet hoeft te verbazen dat de reacties langer zijn dan het artikel zelf. Tegenover de 10 bladzijden van mijnheer Leroy staan er 20 waarin wordt ‘duidelijk gemaakt’ dat de regionalisering die Fons Leroy bepleit veel te ver gaat. Maar ook dat is nog ruim aanvaardbaar, een onevenwichtig debat is nog altijd te verkiezen boven een compleet gebrek aan debat.
Ik wijk echter veel te ver af, tot zover een korte schets van waar het nummer juist over gaat. Waar ik wel problemen mee heb is de inleiding, geschreven door – u raadt het nooit – ‘professor’ Dave Sinardet. Het meest treffende citaat wil ik u dan ook niet onthouden:

“Dorothée Klein (hoofdredactrice Le Vif/l’express, EG) verwart de discussie over confederalisme – een juridische fictie, die geen enkele goedmenende en/of onderlegde politicus verdedigt – met die over responsabilisering.”

Uiteraard heeft (ook) ‘politicoloog’ Dave Sinardet recht op zijn mening, we leven in een democratie voor iets. En dat mijnheer Sinardet een overtuigde federalist is kun je bezwaarlijk een nieuw gegeven noemen. Wat er wel storend is aan dit artikel is de beledigende ondertoon. Als het over de staatshervorming gaat is mijnheer Sinardet altijd bij de eersten om te pleiten voor een gezonde dialoog met wederzijds respect. Dat is uiteraard een lovenswaardig uitgangspunt, maar het strookt helemaal niet met uitlatingen als deze. Een kort overzicht van enkele politici die al voor het confederalisme hebben gepleit leert ons dat mijnheer Sinardet mensen al Geert Lambert, Kris Peeters, Eric Van Rompuy, … ervan beschuldigt het slecht te menen en/of niet onderlegd te zijn. Mij ontgaat het compleet hoe uitspraken als deze ooit kunnen leiden tot een dialoog met wederzijds respect.
Dit is duidelijk een zoveelste aflevering van de hypocriete Belgische soap, waar ‘dialoog’ zo stilaan het codewoord is geworden voor de ‘Belgische status-quo’.

1 opmerking:

Anoniem zei

Als er iemand hypocriet is dan bent u het wel.
Betweter.


LR-DR