dinsdag 15 april 2008

Recuperatie van Tibet

Bij een aantal manifestaties, die de onderdrukking van Tibet door de Chinese overheid wilden aanklagen, waren er (veel) Vlaamse vlaggen te zien. Ik kan begrijpen dat er een aantal Vlaams-nationalisten zijn die zich verbonden voelen met de Tibetaanse vrijheidsstrijd, maar toch is het verkeerd de Tibetaanse situatie voor de Vlaamsgezinde kar te spannen. Wat we nu zien is dat een aantal Vlaams-nationalistische organisaties niets liever doen dan de Tibetaanse strijd vergelijken met de Vlaamse strijd. Persoonlijk vind ik het enorm jammer dat een deel van de Vlaamse beweging de situatie in Tibet probeert de recupereren voor eigen propaganda. Mij komt dit eigenlijk zelfs over als het misbruiken van de commotie die is ontstaan rond de Olympische spelen.
Dat Tibet onderdrukt wordt is duidelijk, en dat men daar iets aan moet doen is al even vanzelfsprekend. Maar er gaat niets veranderen als de Tibetaanse kwestie gereduceerd wordt tot puur Vlaamse propaganda. Voor de bevrijdingsstrijd zou beter iedereen samenwerken, van Vlaams-nationalisten tot Belgicisten, los van het eigen communautaire gekibbel.
Tibet verdient beter dan een recuperatie door enkele (gefrustreerde) Vlaams-nationalisten. Laten we in deze kwestie allemaal aan hetzelfde zeel trekken en samen meewerken aan de Tibetaanse strijd voor meer autonomie.

Geen opmerkingen: