maandag 14 april 2008

Milquet

Joëlle Milquet heeft vandaag de inhoud van haar beleidsnota vrijgegeven, ze deed dit in een exclusief interview met de Waalse krant ‘Vers l’Avenir’. Het meest treffende is de premie van 75 euro die ze wil geven aan elke werkloze uit een streek met veel werklozen die gaat werken in een streek met veel werkaanbiedingen. Dit klinkt misschien mooi maar is het absoluut niet. Zelf ga ik hier geen tekst schrijven over de ondoordachtheid van dit voorstel, Sarah Smeyers en Frank Vandenbroucke hebben dit immers al zeer duidelijk aangetoond.
Waar ik wel graag commentaar op zou geven is de manier waarop Milquet haar beleidsnota bekend heeft gemaakt. Ze heeft namelijk een exclusief interview gegeven aan een Waalse krant, terwijl de beleidsnota pas woensdag in de kamer zal worden voorgesteld. Dat dit de omgekeerde manier van werken is spreekt voor zich. In een echte democratie wordt een voorstel/beleidsplan/beleidsnota/… voorgesteld in de kamer en geeft de pers er daarna commentaar op. Nu is deze logica omgedraaid, het voorstel wordt gelanceerd in de pers en de kamer kan er pas daarna commentaar op geven. Jammer genoeg komen deze situaties steeds meer voor en dit moet dringend stoppen. Het parlement is en blijft de eerste macht, laten we dit ook zo houden.
België begint steeds meer op een mediacratie te lijken, het is dringend tijd dat het parlement in ere wordt hersteld en zijn volledige macht terugkrijgt.

Geen opmerkingen: