dinsdag 25 november 2008

Lachwekkend

Na het censureren van Plat Préféré heeft de Joodse gemeenschap in dit land nu ook commentaar op een advertentie die werd gepubliceerd ter promotie van het reisprogramma ‘Weg met De Soete’.

Concreet gaat het over een cartoon van een halfnaakte Hitler, met als onderschrift “Test het zelf, dit is het eerste beeld dat je tegenkomt als je op Google 'Duitser' intikt.”. Het was zodanig geregeld dat dit beeld ook effectief het eerste was dat je tegenkwam bij Google Afbeeldingen (nu niet meer, vanwege censuur).
Het was uiteraard grappig bedoeld, een promotieactie die moest aansluiten bij het speelse imago van Thomas De Soete. Maar de Franstalige koepel van Joodse campagnes heeft blijkbaar geen gevoel voor humor, want die dienen een klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen.

Waar zijn die in godsnaam mee bezig? Hebben die dan helemaal geen voeling met de samenleving? Denken die nu echt dat de VRT en Thomas De Soete in het geheim een neonazistische organisatie hebben? Een beetje verdraagzaamheid zou hun geen kwaad doen. Als zelfs een grappige promotiecampagne niet meer kan zijn we verdorie ver aan het afdrijven. De Joodse Gemeenschap brengt hiermee de autoritaire samenleving dichterbij, niet de VRT.

Maar soit, als we dan toch bezig zijn met klachten indienen doe ik ook mee:
- Ik zou graag aanklagen dat vrouwen zwaar gediscrimineerd worden in de orthodoxe Joodse gemeenschap. Van een schending van de mensenrechten gesproken. Gelijkheid promoten tussen man en vrouw is daar bijna een zonde.
- Ik zou graag een klacht indienen tegen het meest racistische regime ter wereld: Israël. De grootste destabiliserende factor in het Midden-Oosten is immers niet Irak of Iran, dat is Israël. Dat gedrocht van een ‘land’ weigert elke serieuze dialoog en is permanent in strijd met een aantal VN-resoluties (onder andere door illegale Joodse nederzettingen).
Zonder dat zionistisch stukje gebied zou Iran er zelfs niet aan denken een atoomwapen te ontwikkelen…

Zonder da zionistisch stukje gebied waren de onderhandelingen over een NWVZ (Nucleair Wapen Vrije Zone) in het Midden-Oosten gelukt…

Zonder dat zionistisch stukje gebeid zou er amper antisemitisme zijn in de regio…

Zonder dat zionistisch stukje gebied is het fundamentalistische Hezbollah nog maar een schimp van zichzelf...

Dus kunnen we alstublieft ophouden met bleiten over een grappig bedoelde reclamecampagne voor een reisprogramma? Ik stel voor dat we de vrijgekomen tijd gebruiken om Israël voor het internationaal gerechtshof in Den Haag te krijgen. Eens zien wie dan een klacht voor racisme aan zijn been krijgt…

Geen opmerkingen: