dinsdag 4 november 2008

Waar het echt om gaat

Ik ga niet beginnen met analyses van de Amerikaanse politiek. Toch zou ik graag een opmerking maken over iets dat mij enorm stoort aan de berichtgeving rond de presidentsverkiezingen.

Er wordt enkel aandacht besteed aan de strijd tussen Obama en McCain, terwijl het om veel meer gaat dan dat. Er zijn ook verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, 1/3 van de Senaat (enorm belangrijk), 11 gouverneursverkiezingen, referenda (vaak om publiek te trekken naar de stembus door gevoelige onderwerpen te kiezen), etc.
Vooral de verkiezing van 1/3 van de Senaat is van een enorm belang. Als de democraten 60 Senatoren hebben (op een totaal van 100) kunnen ze echt dingen doordrukken. Dat is namelijk de minimum die je nodig hebt om het filibusteren van de oppositie te breken. Als de democratische partij minder dan 60 Senaatszetel heeft na deze verkiezingen kan Obama geen enkel van zijn 'grote' programmapunten verwezenlijken. Universele gezondheidszorg, extra taksen voor grote oliebedrijven (meer specifiek een zogenaamde ‘windfall tax’), meer inspanningen tegen milieuvervuiling, ... zijn allemaal wetten die onmogelijk door de Senaat geraken als de Republikeinen 40 of meer Senaatszetels hebben. In de verkiezingen zijn veel beloftes gemaakt die niet zullen worden ingelost, maar zonder een stevige meerderheid in de Senaat zal Obama wel heel veel beloftes moeten breken.

Geen opmerkingen: