woensdag 2 juli 2008

LDD, een schizofrene partij

De partij van Jean-Marie Dedecker heeft op zijn minst gezegd een schizofreen karakter. Zoals iedereen wel weet is Jean-Marie uit de VLD gezet omdat hij te ver afweek van de officiële partijstandpunten. Tot op de dag van vandaag blijft de voorzitter van LDD daarvoor Open VLD een gebrek aan interne democratie verwijten.
Maar in een interessant artikel dat deze week in Knack staat, blijkt nog maar is wat iedereen al eigenlijk al lang weet: LDD is een pure eenmanspartij. Een mandataris van LDD zegt daarover het volgende:

“Wie kiest voor Lijst Dedecker, kiest voor Jean-Marie, zo simpel is het. Als wat hij doet en zegt je niet aanstaat, kun je nog altijd opstappen”

Van een gebrek aan inspraak en interne democratie gesproken… De schizofrenie druipt er van af. Als er al een partij als LDD had bestaan, dan was Jean-Marie Dedecker niet welkom geweest omdat hij een te dissident karakter heeft. Dit klinkt moeilijk, maar voor wie het begrijpt maakt dit volgens mij goed duidelijk hoe dubbel men bij LDD omgaat met interne democratie. De andere partijen beschuldigen van een gebrek aan democratie, maar dan wel zelf een autoritaire partijstructuur oprichten. Je moet het maar durven.
Even verderop in het artikel staat nog een interessant een veelzeggend citaat:

"Jean-Marie pakt de partij op dezelfde manier aan als zijn bedrijven en destijds zijn judoploeg."

De bedoeling is hier uiteraard om de voorzitter op te hemelen. Maar iedereen weet dat de bedrijfjes van Jean-Marie niet bepaald de meest rendabele zijn, laat staan dat ze goed bestuurd zouden worden.
De vergelijking met de judoploeg is dan weer tekenend voor de kortzichtigheid. In het judowereldje mort men omdat er ten tijde van Dedecker absoluut geen aandacht is besteed aan de opvolging. Dedecker heeft voor de gemakkelijkste weg gekozen en heeft zijn succesvolle generatie boven al de rest getild. Een strategie op korte termijn dus, het snelle en vluchtige succes.
Begeleiding van de jeugd? Niet de zorg van bondscoach Dedecker, die de jongere generatie compleet heeft verwaarloosd om alles te kunnen zetten op ‘zijn’ succes met ‘zijn’ generatie. We weten allemaal op welk niveau het Belgische judo nu staat… De nieuwe generatie is kapot gegaan door een gebrek aan begeleiding op jonge leeftijd.
Of het met LDD dezelfde weg zal opgaan is nog maar de vraag. Feit is dat Jean-Marie Dedecker vooral voor zichzelf rijdt. Dit lijkt de enige manier om de ‘partij’ samen te houden, het gaat immers – draai het of keer het zoals je wil – om een verzameling solisten die niet meer welkom waren bij de andere partijen. Mensen die te veel tegen de schenen van hun vorige partij schopten, mensen die geen verkiesbare plaats kregen op de lijst, etc.
De enige manier om samenhang te garanderen met zo’n hoopje ongeregeld is door een autoritair bestuur. Zoek het schizofrene karakter van de naar eigen zeggen ‘meest democratische partij’…

Geen opmerkingen: