woensdag 2 juli 2008

Overstap van VB naar LDD?

Het gerucht doet de ronde dat er iemand met naam zou overstappen van het VB naar LDD. De naam van Gerolf Annemans wordt daar vaak mee in verband gebracht, maar dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.
Als het waar is, over wie zou het dan wel kunnen gaan? Het VB is een partij die al een hele tijd meedraait, en buiten de ‘heilige 3’ (Valkeniers, Annemans, Dewinter) is er nog een vrij brede subtop. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat één van de heilige 3 zou overstappen. Het gaat dus zeer waarschijnlijk over iemand met redelijk wat invloed, en met een goed profiel voor LDD. In volgorde zet ik mijn kaarten dan op volgende politici, met motivering:

1) Joris van Hauthem
- kan als sterkhouder in de kieskring (Brussel-)Halle-Vilvoorde opkomen, daar staat LDD nu niet zo sterk.
- Heeft als Kamerlid, als Vlaamse parlementslid en als fractievoorzitter in de Senaat zijn strepen al stevig verdient. De volgende verkiezingen zijn Vlaams, dus lijkt het niet onlogisch dat iemand uit het Vlaams parlement door LDD wordt gevraagd.
- Legt zich regelmatig toe op economische dossiers, wat goed past binnen LDD.

2) Bart Laeremans
- Ook uit Brussel-Halle-Vilvoorde, dus dezelfde redenering als bij Joris van Hauthem gaat op.
- Staat zeer sterk op de institutionele dossiers, en heeft sterke banden met de traditionele Vlaamse Beweging (TAK e.d.). Dit zou LDD goed uitkomen als de verkiezingen van 2009 over de staatshervorming gaan, wat zeer waarschijnlijk is.

3) Guy D’haeseleer
- Komt uit Oost-Vlaanderen, waardoor er dus al geen concurrentie is met West-Vlaanderen (Jeam-Marie Dedecker) en Antwerpen (Jurgen Verstrepen).
- Is vooral bezig met dossiers rond arbeidsmarkt, wat een thema is waarop LDD sterk inzet. Vooral voor het aantrekken van de gewone arbeiders lijkt hij een goede 'speler'.

4) Hugo Coveliers
- Zit ‘officieel’ natuurlijk niet in het VB, maar VLOTT stelt niets voor, dus in de praktijk is ook Hugo Coveliers een VB’er
- Als hij de kans krijgt om zijn ding te doen heeft hij sterke one-liners die goed in de (populistische) markt liggen. Dat is tevens zijn zwakste punt: kan Dedecker iemand naast hem verdragen die zijn eigen ding doet? Het lijkt niet heel waarschijnlijk, maar met LDD'ers en VB'ers weet je nooit.

5) Luk Van Nieuwenhuysen
- staat sterk in het Vlaamse parlement (lees: is ondervoorzitter).
- Kan ook als sterkhouder ingezet worden in (B)HV.
- Heeft zich al vaak geprofileerd op taalwetgeving in de Vlaamse rand e.d. Heeft het goede profiel voor een verkiezingscamagne die zeer waarschijnlijk over de staatshervorming zal gaan.

Dit lijken mij de grootste kanshebbers. Normaal zou ik daar ook Vanhecke en/of Morel bijzetten. Maar die 2 hebben zich in het verleden sterk verzet tegen een kartel VB-LDD, wat een overstap redelijk hypocriet maakt. Het kan, maar het zou hun geloofwaardigheid een stevige deuk geven. Filip De Man is natuurlijk ook een subtopper met veel invloed in de partij, maar door zijn zeer harde lijn over vreemdelingen lijkt een overstap niet realistisch. Freddy Van Gaever is volgens mij dan weer te sterk vastgeroest binnen het VB, die risceert op zijn leeftijd waarschijnlijk geen overstap.
Uiteraard kan het ook dat de geruchten geen grond van waarheid bevatten, of dat het uiteindelijk iemand totaal anders wordt. Maar algemeen lijken de 5 namen van hierboven mij het meest waarschijnlijk, al heb ik (jammer genoeg) geen glazen bol…

Geen opmerkingen: