woensdag 2 juli 2008

Taalfascisten, nog maar is

“Niet-benoemde burgemeesters boycotten Gordel”, kunnen/moeten we vandaag op de voorpagina van De Standaard lezen in koeien van letters. Die kwestie, waarbij de burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Linkebeek en Kraainem niet benoemd worden omdat ze meermaals de taalwetgeving hebben genegeerd, sleept nu al enkele maanden aan.
Dat die francofone burgemeesters het nu ook nog is nodig vinden om te provoceren (want wat is een boycot van de Gordel anders dan een provocatie?), zal de situatie er niet gemakkelijker op maken. Een boycot is gewoon belachelijk en ronduit kinderachtig. Het haalt bovendien niets uit, want men kan een tegenwerkende burgemeester in deze kwestie omzeilen door de gouverneur van Vlaams-Brabant te laten optreden als plaatsvervangend burgemeester. Denken die burgemeesters nu echt dat domme en kortzichtige chantage iets zal veranderen?
Als de personen in kwestie gewoon duidelijk maken dat ze in de toekomst de taalwetgeving zullen naleven is de situatie opgelost. De bevoegde minister, Marino Keulen, heeft al laten verstaan dat hij tevreden is met bijvoorbeeld een formeel persbericht waarin de burgemeesters hun fout erkennen, en de taalwetgeving erkennen als bindend recht. Zo moeilijk is dat toch niet?
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die de wetgeving negeren, benoemd worden? De burgemeester moet juist mee helpen toezien op de naleving van het recht. Als je dan zelf de wet overtreedt verlies je elke geloofwaardigheid.
Als de Franstaligen dan toch zoveel belang hechten aan België, waarom brengen ze dan de toekomst van het land in het gevaar door de onderhandelingen over de staatshervorming nog wat verder te bemoeilijken?
Ik vind het alleszins enorm jammer dat ik nog maar is moet schrijven over de dissidente burgemeesters, want dit leidt - voor de zoveelste keer - de aandacht af van belangrijke en fundamentele problemen. De oplossing voor de kwestie van de benoeming ligt in een futiliteit, waarom weigeren die 3 taalfascisten dat in te zien?

Geen opmerkingen: