zondag 4 mei 2008

En het buitenland?

De Vlaamse partijen hebben te weinig aandacht voor het uitwerken van een visie op buitenlands beleid. De verklaring hiervoor lijkt mij voor de hand liggend: de meeste burgers zijn hier niet mee bezig, en dus is het electoraal toch niet zo interessant om een volledige en coherente visie uit te bouwen. Persoonlijk vind ik dit een foute instelling, de partijen hebben de plicht hun eigen visie uit te tekenen, ze moeten meer doen dan enkel wat flarden kopiëren van wat op een bepaald moment bij de bevolking leeft.
Zelf heb ik de standpunten van Open VLD en SP.A is doorgenomen, en daaruit blijkt dat de visie op buitenlands beleid slechts zo’n 10% van die standpunten inneemt (in detail: 10,2% bij SP.A, 9,6% bij Open VLD). Voor CD&V was het niet mogelijk hier een cijfer op te plakken, aangezien die partij enkel specifieke verkiezingsprogramma’s publiceert en geen algemene lijst van standpunten.
Het is duidelijk dat 10% zeer weinig voorstelt, het is dringend tijd dat de partijen zich is gaan bezinnen over een duidelijke visie/programma als het op buitenlands beleid aankomt. De kiezers zijn misschien niet dagelijks bezig met deze thema’s, maar ze hebben wel het recht te weten wat de standpunten hieromtrent zijn van de partij die zij verkiezen.
Volgend jaar zijn er Europese verkiezingen, laat ons hopen dat er dan ook effectief aandacht wordt besteed aan (de toekomst van) het buitenlands beleid. Het zou een slechte zaak zijn voor de democratie als de EU-verkiezingen (weeral) zouden gaan over binnenlandse thema’s.

Geen opmerkingen: