Wilders zorgt tegenwoordig niet enkel in eigen land voor opschudding, ook in ons land slaagt hij erin een debat op gang te trekken. Inzet van de discussie: een unie van Vlaanderen en Nederland. Of, zoals Geert Wilders het zelf zegt in De Telegraaf:
"Het zou economisch goed zijn. Nederland krijgt de haven van Antwerpen erbij, een luchthaven, we hebben cultureel veel met elkaar gemeen, het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, het zou ruimte geven, het schoolsysteem is goed, de belastingen zijn lager. Dus laat premier Balkenende eens met zijn Vlaamse collega gaan praten."
Wilders voegt er nog aan toe dat hij weldegelijk een democratische weg wil bewandelen en stelt een referendum voor in Vlaanderen en Nederland.
Op zich is deze discussie wel interessant en zeker de moeite waard - we mogen geen enkele discussie over de toekomst van ons land uit de weg gaan. Daarom zou ik graag enkele bedenkingen op een rijtje zetten over het voorstel.
1) Volgens een redelijk recente enquête zou 60% van de Nederlanders het wel zien zitten om een unie aan te gaan met Vlaanderen. Net zoals het VB bij ons kan de populistische partij van Wilders (PVV) het zich niet veroorloven te stagneren, groeien bij elke verkiezing is de enige mogelijkheid. In recente peilingen zien we dat de PVV effectief stagneert - blijkbaar waren ook de Nederlanders niet zo opgezet met de show rond ‘fitna’ die uiteindelijk niets voorstelde - dus zoekt Wilders stemmen. Met zijn voorstel voor een Vlaams-Nederlandse unie is hij zeker van een meerderheidsstandpunt bij de bevolking, en bovendien is het een origineel standpunt. Een perfect punt om aandacht en stemmen mee te trekken dus.
2) Een referendum organiseren lijkt mij heel moeilijk. Ten eerste bestaat België nog (iets waar Wilders blijkbaar lichter overheen gaat dan de gemiddelde Vlaams-nationalist) en bovendien is het wel een heel complexe materie voor 1 referendum. Misschien zijn er mensen die een confederale unie wel zien zitten, maar een federale unie niet. Hoe moeten die dan stemmen in een referendum over een Vlaams-Nederlandse ‘unie’? Met een referendum zwaaien is voor Wilders natuurlijk gemakkelijk om het geheel een ‘democratische’ ondertoon mee te geven, maar doordacht is het idee blijkbaar niet.
3) Nu plots een unie gaan vormen tussen de Vlamingen en de Hollanders zou al te kunstmatig zijn. Ondanks het feit dat de Nederlandse economie stevig wat gelijkenissen vertoont met de Vlaamse (haveneconomie, focus op KMO’s, …) zijn er te veel divergenties in het beleid en de mentaliteit. Op termijn is het zeker mogelijk om vanuit (een onafhankelijk) Vlaanderen meer samen te werken met Nederland dan nu al het geval is. Als dit ertoe lijdt dat Vlaanderen op langere termijn (en dan spreek ik over 20 jaar en meer) steeds meer convergenties vertoont met Nederland valt een fusie misschien wel te bespreken. Maar als het dan zover komt is dit enkel omdat het een verlengstuk zou zijn van een natuurlijke evolutie op lange termijn.
4) Wilders mag mij toch is komen uitleggen hoe hij erbij komt dat de belastingen hier lager zouden zijn.
Conclusie: voor een fusie zijn beide landen niet klaar, maar misschien zijn er in de toekomst – na een lange evolutie – wel een aantal mogelijkheden.
Voorlopig kunnen we gerust stellen dat Wilders zijn voorstel vooral doet uit electorale overwegingen in eigen land, van een uitgewerkte visie is absoluut geen sprake.
maandag 12 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten