donderdag 15 mei 2008

Korte internationale balans

Blijkbaar zijn ook internationale dagbladen deze week zeer geïnteresseerd in ons kleine landje.
Zo is er het redelijk lange artikel dat gisteren in de New York Times verscheen (klik hier), een grote progressieve krant (een oplage van ongeveer 1,2 miljoen) met heel wat invloed. Het artikel begint redelijk eenzijdig en even lijkt het erop dat het wederom een pleidooi zou worden tegen het ‘geweldloze fascisme in Vlaanderen’. Gelukkig worden ook oprechte Vlamingen aan het woord gelaten waardoor een iets meer evenwichtig artikel ontstaat. Het resultaat is al bij al een redelijk artikel met genoeg nuance. Zo wordt ook BHV even besproken, zeker geen gemakkelijk onderwerp om aan een onwetend (Amerikaans) lezerspubliek uit te leggen.
Toch is het jammer te moeten zien dat dit artikel kwalitatief zeker geen uitblinker is. Zo wordt de situatie in Liederkerke al te sterk uitvergroot. Meer zelfs, men stelt het voor alsof de situatie in Liederkerke de norm is voor heel Vlaanderen, zonder rekening te houden met de plaatselijke situatie (de ligging vlak bij Brussel bijvoorbeeld).
Zonde is het dan ook om vast te stellen dat het artikel uit de New York Times gewoon letterlijk is overgenomen uit de International Herald Tribune van eergisteren (klik hier). Dit gebeurd wel vaker, maar natuurlijk is de invloed van de IHT op het Europese continent een stuk groter.
Hopelijk zien de velen diplomaten en internationale vertegenwoordigers die de Herald Tribune lezen in dat Liederkerke een specifiek geval is. Vlaanderen afschilderen alsof het beheerst wordt door een geweldloos fascisme is dan ook compleet fout.
Met wat geluk en een aangepast beleid zal de voorstelling van vlaanderen als een pluralistische en democratische deelstaat ook internationaal snel terrein winnen.

Geen opmerkingen: