maandag 16 maart 2009

angstaanjagende evolutie in Israël

Dat de partij van Lieberman onderdeel zou uitmaken van de nieuwe Israëlische regering, leek al langer duidelijk. Maar de berichten die nu verschijnen over een voorlopig akkoord drijven dit nog een stuk verder door. Alsof regeringsdeelname van extreem-rechts nog niet erg genoeg was, lijken nu ook een aantal sleutelposities binnen het bereik van Lieberman.

Avigdor Lieberman minister van buitenlandse zaken, zijn ze daar nu helemaal zot geworden? Vanop die positie kan hij de vredesonderhandelingen controleren. De reden daarvoor is duidelijk: extreem-rechts wil gewoon niet dat er toegevingen komen, zodat een vredesakkoord onmogelijk wordt. Verder is dit ook opmerkelijk omdat men eigenlijk bevestigd dat Kadima niet welkom is in de regering. Tzipi Livni had namelijk al laten verstaan dat ze liever niet in de regering stapt, tenzij men veel toegevingen deed, waaronder minstens de portefeuilles van buitenlandse zaken en defensie (zie o.a. hier). Een positie die nu onhoudbaar is geworden.

Ook de andere posities die Lieberman worden aangeboden kunnen internationale kritiek forceren. Vanop 'infrastructuur' kan hij de nederzettingen verder uibreiden (onlangs nog scherp veroordeeld door de EU). De positie van 'integratie' is dan weer goed om zijn droom van een 'etnisch zuiver' Israel iets dichterbij te brengen. En laten we vooral hopen dat 'interne veiligheid' niet gebruikt wordt om met harde hand opstandjes in de Westbank neer te slagen, want dan lijkt een derde intifada plots wel heel nabij.

Kortom, als dit akkoord definitief wordt bevestigd zal het land harde internationale kritiek te verwerken krijgen (alhoewel dat misschien niet slecht is om deze lobby wat af te zwakken). Het vredesproces zal niet op gang komen, wat gecombineerd met een repressief beleid een wel heel explosieve cocktail kan opleveren. En dan zwijg ik nog over het buitenlands beleid tegenover pakweg Iran en Syrië (niet vergeten dat Lieberman het bombarderen van Iraanse nucleaire sites in het verleden al verdedigd heeft).

Geen opmerkingen: