zondag 22 maart 2009

Rasmussen als NAVO-voorzitter?

De termijn van Jaap de Hoop Scheffer bij de NAVO loop ten einde, en dus wordt er al een tijdje gespeculeerd over de opvolging. Deze naievelingen liggen daar niet van wakker, maar iedereen die beseft dat de NAVO nog steeds een belangrijke rol speelt en zal spelen kijkt uit naar de nieuwe benoeming.

Dat de Deen Rasmussen (niet te verwarren met deze invloedrijke Deen en naamgenoot, die o.a. getipt wordt als toekomstig voorzitter van het Europees parlement) op de shortlist stond was al langer bekend, maar nu hij ook steun krijgt van de VS lijkt zijn aanstelling vrij zeker. Een gewaagde keuze, aangezien Rasmussen slecht ligt in het Midden-Oosten. Hij was immers premier toen de mohammed-cartoons voor opschudding zorgden. Mede daardoor lag Turkije - zeer belangrijke bondgenoot van de VS in de NAVO - dwars.

Zal de Deen in staat zijn goede relaties te onderhouden met het Midden-Oosten? Feit is dat geen enkele leider hem graag zal zien komen, aangezien plaatselijk protest is gegarandeerd. Maar dergelijk protest is natuurlijk niet nieuw, de NAVO is en blijft voor velen hét symbool van Westers imperialisme. Daarom lijkt deze benoeming mij ook vanuit een pragmatische visie verdedigbaar. Protest komt er toch, dat beetje extra zal de NAVO wel kunnen verwerken.

Het probleem is nu natuurlijk dat er te veel zal gefocust worden op de relaties tussen Rasmussen en het Midden-Oosten, waardoor het echte debat - over de toekomst van de alliantie - op de achtergrond verdwijnt voor het grote publiek. Maar geen nood, over die hervorming van de NAVO later meer in een uitgebreide post.

Geen opmerkingen: