vrijdag 6 juni 2008

The audacity of hope

Exact 40 jaar geleden kon heel de wereld getuige zijn van een zoveelste aanslag op de democratie. Robert F. Kennedy werd doodgeschoten tijdens de democratische voorverkiezingen, op het moment dat zijn kansen juist leken te stijgen.
Het is de vierde schokkende moord op een politieke figuur in de jaren 60 (John F. kennedy in 1963, Malcolm X in 1965 en Martin L. King in 1968), de wereld kijkt wederom verbaasd toe. Bobby Kennedy bracht een boodschap van hoop en verandering (bijvoorbeeld deze prachtige speech, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was), logisch dat er al eens een vergelijking wordt gemaakt met Barack Obama.
Toch mag de angst dat de feiten zich zouden herhalen niet de leidraad zijn, het zou strijdig zijn met de boodschap van ‘hoop’. De moord op Bobby Kennedy en anderen is een zwarte bladzijde uit de politieke geschiedenis, maar de feiten mogen zich niet herhalen. En als er iets is dat daar voor kan zorgen, dan is het wel een nieuwe politiek. Een politiek waarbij hoop, vooruitgang en verdraagzaamheid de kernpunten zijn.
Amerika moet zijn oude demonen loslaten en naar de toekomst kijken. The audacity of hope…

Geen opmerkingen: