zondag 15 juni 2008

Wadisda? 'Corridor'

Het nieuwste buzz-woordje in de politiek is zonder twijfel de ‘corridor’. Het gaat dan over een verbinding tussen Brussel en Wallonië, over Vlaams grondgebied dus. De Franstaligen vragen/eisen dat er een strook van ongeveer 2 tot 4 kilometer wordt overgedragen aan Brussel. Die strook moet dan een territoriale verbinding vormen tussen het Waalse en het Brusselse gewest.
Uit een aantal krantenartikels is af te leiden dat ze aan de andere kant van de taalgrens vooral geilen op een stukje Zoniënwoud. Heel specifiek gaat het over een stuk van Sint-Genesius-Rode (zie rode strook op afbeelding).
Het doel? Internationaal iets hebben om Brussel te kunnen opeisen als het ooit tot een splitsing van België komt. Wie nu nog gelooft dat de Franstaligen in een Belgische context denken is wel heel naïef. Als men zich zo blijft bezighouden met een splitsingsscenario zal men op termijn in een ‘self-fulfilling prophecy’ belanden. Is dat echt wat de Franstaligen willen? Ik betwijfel het ten zeerste.
Waarschijnlijk is de verwoording van een journalist van De Standaard dit weekend nog de beste:

"Het alternatief is die andere oplossing: het einde van België. Dat laatste wordt aan de overkant van de taalgrens omschreven als het worstcasescenario. Opmerkelijk, want de Franstaligen gedragen zich steeds meer als bedrijfsleiders van de NV België die zeggen dat ze een toekomst zoeken voor hun onderneming in moeilijkheden, terwijl ze in hun achterhoofd aan het rekenen zijn wat ze bij een faillissement uit de brand kunnen slepen. Of worden de corridorscenario's alleen uitgewerkt om te verbergen dat ze op de Franstalige hoofdkwartieren hoegenaamd geen idee hebben waar het land naartoe moet? Is het echt 'the corridor, studip' of gewoon 'the stupid corridor'."
Geen opmerkingen: