donderdag 12 juni 2008

Fuck Sinn Fein

In Ierland wordt vandaag een referendum gehouden over het Verdrag van Lissabon. Het zal erom spannen als morgenavond de resultaten worden bekendgemaakt, beide kampen scoorden ongeveer even goed in de peilingen.
Grote mobilisering tegen het verdrag kwam er onder meer van Sin Fein. Die republikeinse nationalistische partij voelt zich blijkbaar geroepen om de EU in een crisis te storten.
Het is vooral jammer om te zien hoe de republikeinse partij er maar niet in slaagt zich aan te passen aan de 21ste eeuw. De oproep om ‘no’ te stemmen is vanuit een bekrompen reflex, op basis van een aantal achterhaalde stellingen. Dit is absoluut geen goed voorbeeld van hoe het civiele nationalisme er in de toekomst zou moeten uitzien. Sommige groepen in Ierland blijven teren op een conflict waarvoor ondertussen een oplossing is gevonden (al blijft er wel nog werk aan de winkel om het land van de sektaire toestanden te verlossen). Het Goede Vrijdag-akkoord is een enorme doorbraak geweest en heeft aangetoond dat een vreedzame oplossing het beste is. Het conflict Unionisten Vs. Republikeinen is niet meer aan de orde, hopelijk kan het land een aantal gruwelijke demonen/conflicten eindelijk achter zich laten.
Het IRA behoort tot het verleden, en Sin Fein heeft dringend nood aan een nieuwe richting voor de partij. Hopelijk gaat men dat vlug inzien, die Ieren en de EU verdienen beter dan dit.

Geen opmerkingen: